joi, 6 mai 2010

MUZICA SACRA

"Avand de a face cu probleme de insemnatate vesnica, este esential ca sa fie pastrata cu claritate in minte puterea uriasa a muzicii. Ea are puterea sa inalte sau sa corupa; ea poate fi folosita in slujba binelui sau a raului; ea are puterea de a supune firile aspre si necultivate; puterea de a inviora gandirea si a trezi simpatia, de a contribui la armonia in actiune, si de a alunga intristarea si acele prevestiri care distrug curajul si slabesc efortul." Educatia, p 168 (original).
La inceput Dumnezeu a dat omului muzica pentru ca prin ea sa laude pe Creatorul sau si odata cu aceasta sa ajute la propria-i inaltare in spirit. Dupa cadere, muzica a mai capatat un rost aparut ca o necesitate noua: ajutor in lupta cu pacatul, (balsam pentru sufletul ranit de pacat, scut contra ispitelor). Satana a stiut insa cum sa anihileze puterea muzicii edenice: prin pervertirea acesteia.
Razboiul milenar dintre Dumnezeu si Diavol se duce si pe taramul muzicii. Printul raului a creat o muzica a sa, cu ajutorul careia tine milioane de oameni in slujba instinctelor si prin care urmareste decaderea, poluarea adevaratei muzici, care stie ca este binefacatoare relatiilor omului cu Divinitatea.


"MUZICA SACRA" este o carte scrisa de prof.Cezar Geanta, Bucuresti


Din cuprins:
1.Introducere. Cum aratau melodiile sfinte de la inceputul zidirii
2.Despre muzica protestanta
3.Idealul muzical al reformatorilor
4.Lista a compozitorilor proeminenti in muzica neo-protestanta
5.Este acesta drumul de urmat in muzica de cult?
6.Ce spune Biblia despre muzica sacra?
7.Ce spune Spiritul Profetic despre muzica sacra?
8.Concluzii finale. Bibliografie


Puteti citi cartea aici...: