vineri, 23 septembrie 2011

CASCATUL: CAZUZE SI EFECT


CASCATUL: CAZUZE SI EFECT


Aproape toata lumea asociaza cascatul cu starea de oboseala si somnolenta. Cand privim un om casca repetat, il intrebam politicos daca ii este somn, si nu ar dori sa-l lasam sa se odihneasca. Un grup de cercetatori americani sustin ca au descoperit adevaratele cauze ale acestui fenomen. Potrivit studiilor, cascatul ar fi de fapt o metoda prin care organismul ne obliga sa fim mai atenti. Cu alte cuvinte, cascatul ajuta la cresterea puterii de ocncetrare. In timpul cascatului, vasele din cavitatea nazala pompeaza mai mult sange spre creier. Dr. Gordon Gallup, seful echipei de specialisti americani afirma ca ei au descoperit ca aceasta cantitate de sange da un impuls materiei cenusii sa fie mai eficienta. „Conform ipotezei noastre, mai repede decat sa provoace somnolenta, cascatul indeparteaza aceasta stare”, spune Gallup.
Daca in privinta cresterii puterii de concentrare prin cascat, lumea este inca sceptica, nu acelasi lucru se intimpla cand afirmam ca banalul cascat este contagios. Specialistii explica molipsirea prin declanasaarea mecanismelor emfatice care functioneaza pentru a mentine vigilenta de grup. Potrivit studiului realizat la New York, daca privim cateva ore imagini cu alte fiinte care casca, vom incepe in scurt timp sa-i imitam. Reactia la cascatul semenilor depinde insa si de felul in care respiram: pe nas sau oral. La finalul studiului cercetatorii au conluzionat ca persoanele care au respirat doar pe nas, au ramas imuni la acest fenomen. Ceilalti au inceput sa caste ca act reflex de inlaturare a tensiunii psihice.


Odata aparuta senzatia de a casca, este aproape imposibil sa ne oprim. De fapt, nici nu e bine sa ne opunem nevoii organismului de a casca. In cele cateva secunde in care vom casca, la nivelul creierului se va produce o detensionare iar materia cenusie va retine mai mult oxigen. In timpul cascatului diafragma se contracta iar musculatura toracica - cel mai mare muschi din corpul uman - va face posibila o inspiratie mai puternica. Acesta este momentul in care se produce practic acest cascat. 
Mecanic, cascatul incepe cu deschiderea gurii si continua cu o contractie puternica a muschilor faciali, cei ai gatului, laringelui precum si a trompei lui Eustachio care se deschide larg. Cand cascatul este foarte intens putem observa ca in coltul ochiului ne-a aparut o lacrima. Este un fenomen normal.
Cercetaorii au descoperit ca atunci cand incepem sa cascam, organismul ne semnalizeaza ca trecem prin anumite stari: ne este foame, ne-am saturat de mancat, ne este somn sau dimpotriva corpul nostru incpe sa se trezeasca dupa un somn adanc. Sau poate am stat prea mult imp intr-o incapere neaerisita. Dar, de cele mai multe ori, dupa o repriza de cascat vom resimti o stare de bine, in tot trupul.
Este cascatul ceva mostenit genetic sau doar o trasatura pe care o dobandim in timp, prin imitarea semenilor? Ei bine, fiintele umane incep sa caste din perioada in care sunt doar niste embrioni. Primul cascat apare cand suntem inca in pantecele mamei noastre, cam dupa 11 sptamani de la concepre. 
Adevarul este ca, de fapt, cascatul nu este o caracteristica explusiv umana. Pestii casca! Pasarile casca! Aligatorii casca! Dar fenomenul contagios se manifesta doar la oameni si cimpanzei.
TU de cate ori ai cascat in timp ce ai citit acest articol? Sunt convinsa ca de foarte multe ori, si nu pentru ca te-a plictisit ci pentru ca e suficient sa te gandesti la cascat ca vei si incepe sa casti. Daca nu ma crezi, incearca, si te vei convinge...