marți, 5 aprilie 2011

Inimi umane create in laborator din celule stem. Vor bate curand

Cercetatorii au reusit sa creeze in laborator inimi umane, cu ajutorul celulelor stem. Milioane de pacienti ar putea duce o viata normala, scapand astfel de calvarul listelor de asteptare ale donatorilor sau de riscul ca inima sa fie respinsa de organism.
inima

Cercetatorii americani estimeaza ca inimile artificiale ar putea fi functionale in cateva saptamani. Experimentul este un pas major inainte spre posibilitatea regenerarii propriei inimi si ar putea deschide drumul spre conceperea in laborator si a altor organe ca ficatul, plamanii sau rinichii.

Inimile au fost create prin eliminarea celulor musculare din organele prelevate de la donatori, lasand in urma o asa numita “inima-fantoma”, ca o carcasa. Cercetatorii au injectat apoi celule stem care s-au multiplicat si au crescut in jurul acestei structuri-schelet, transformandu-se intr-un final in celule sanatoase, specifice cordului. Mai exact, in tesut cardiac.

Dr. Doris Taylor, expert in medicina regenerativa de la Universtitatea din Minnesota, a explicat: “Inimile create in laborator cresc, se dezvolta (pana sa ajunga la dimensiunile normale ale unei inimi umane) si speram ca in cateva saptamani ele vor incepe sa bata. Sunt foarte multe greutati in a “genera” o inima complet functionala, dar cred ca intr-o buna zi ele vor deveni organe viabile pentru transplant”.

Pacientii care primesc actualmente inimi prin transplant trebuie sa ia medicamente pentru a intari sistemul imunitar pentru tot restul vietii. Acest lucru poate creste riscul hipertensiunii arteriale si poate duce la aparitia diabetului sau a disfunctionalitatilor rinichilor.

Daca inimile ar putea fi create folosind celulele stem ale pacientului, este foarte putin probabil ca organele transplantate sa fie respinse de organism.

Organele “crescute” in laborator au fost create folosind acest tip de celule stem – celule “master” ale organismului care au abilitatea de a se transforma in diferite tipuri de tesuturi, inclusiv tesut cardiac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu