marți, 5 aprilie 2011

Lapte uman produs de vaci modificate genetic. Englezii sunt revoltati

In incercarea de a face laptele de vaca mult mai bogat in vitamine si nutrienti, oamenii de stiinta au creat vacile care dau lapte uman. Evenimentul poate fi interesant pentur cercetatori, dar englezilor li se pare dezgustator.

Geneticienii au modificat 300 de vaci, in care au reusit sa introduca gene umane si sa le faca astfel sa produca lapte care are proprietati ca cel uman.

Laptele uman contine cantitati mari de nutrienti esentiali care ajuta mai ales la intarirea sistemului imunitar al bebelusilor si reduce astfel riscul de infectii, scrie The Telegraph.

Oamenii de stiinta cred astfel ca cireada mutanta ar putea fi o alternativa la formula laptelui de la sanul mamelor, mai ales ca nu toate femeile au posibilitatea de a-si alapta bebelusii.

Ba mai mult, ei spera chiar sa vanda in supermarketuri produsele obtinute prin ingineria genetica.

Anuntul i-a suparat la culme pe cei care protesteaza fata de alimentele modificate genetic si care se intreaba daca acest lapte este sigur, avand in vedere ca provine de la animale mutante.

Dezvaluirea a fost facuta chiar de un fermier, care adaugat ca laptele a fost comercializat in lanturi cunoscute de supermarketuri.

Mii de consumatorii britanici au cumparat in ultimele luni lapte provenit de la animale clonate sau urmasele lor. Asta insa fara sa fie avertizati, crezand in schimb ca dau banii pe un produs aprobat si testat de autoritatea sanitara.

"Clonarea animalelor are o latura lipsita de etica si poate fi un motiv de ingrijorare pentru ca unele animale clonate se nasc cu malformatii", spune Brendan Curran, genetician Universitatea Queen Mary.

Cum vanzarea produselor provenite de la animale clonate este ilegala, agentia pentru standarde alimentare a declansat deja o ancheta.

Cu toate ca exista date privind decesul prematur si malformatii la animalele clonate, specialistii incearca sa-i linisteasca pe consumatori.

"Daca vorbim de o vaca sanatoasa, care produce o cantitate mare de lapte si care a fost declarata drept corespunzatoare de autoritatile veterinare, atunci nu cred ca exista vreun pericol", a mai spus Curran.

Cercetatorii au identificat motive serioase de ingrijorare cu privire la sanatatea si starea de confort a animalelor clonate. Exista date referitoare la fatari premature, malformatii si mortalitate timpurie.

Vacile folosite pentru producerea controversatului lapte isi incep existenta in SUA, sub forma de embrioni creati din ovulele provenite de la vacile premiate Holstein si din sperma taurilor obisnuiti. Embrionii sunt congelati si transportati apoi in Marea Britanie, unde sunt implantati in uterele vacilor-purtatoare.

Animalele supradimensionate care rezulta pot fi folosite pentru obtinerea unor cantitati uriase de lapte, dar si in scopuri de reproducere.

Pozitia Uniunii Europene

Parlamentul European se opune fata de alimentele derivate din animale clonate. Deputatii au solicitat un moratoriu pentru alimentele produse cu ajutorul nanotehnologiilor pana cand orice potential risc adus sanatatii poate fi exclus.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor observa in 2008, ca rata mortalitatii si numarul de boli in randul clonelor sunt semnificativ mai ridicate decat in cazul animalelor nascute pe cale naturala. Atat timp cat clonele bolnave nu au acces in sectorul alimentar, nu ar trebui sa existe nici un pericol pentru consumatori, arata studiul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu